Minke Roelants

                                                                                                                                                                                     

Praktijk voor Integrale Geneeskunde

Homeopathie, Leefstijl en Voeding

NVKH lid.nr. 05-0569

 

Haal het beste uit jezelf

 

 

Home

Homeopathie

Leefstijl & Voeding

Kindertolk

Bloom

Workshops

Over Mij

Tarieven

Contact

 

 

gese4295 

 

'Nooit meer de oude sinds ...'

 

 

"Het nooit meer de oude sinds ..." is een uitspraak die voor homeopaten van zeer groot belang kan zijn, omdat deze uit­spraak de oorzaak van de klacht aanduidt. Het geeft aan op welke omstandigheden de persoon sterk gereageerd heeft en is daarmee een belangrijk kenmerk van de persoon. Tevens geeft het de richting aan van de prikkel die de persoon nodig heeft om het probleem aan te pakken.

 

Nooit meer de oude sinds de ziekte van Pfeiffer, sinds de dood van mijn man, sinds de bevalling van mijn kind, sinds de verhui­zing, sinds de schei­ding of sinds dat ongeluk; allen kunnen het de sleutel zijn tot het vinden van het juiste geneesmid­del.

 

Deze keer wil ik een middel behandelen dat past bij het wat lamlendige dweilerige vermoeide gevoel dat kan blijven hangen na een griep. Veel mensen blijven wat kwakkelen als ze ziek geweest zijn. Het hoeft hier natuurlijk niet specifiek een griep te zijn. Het kan ook veroorzaakt zijn door een verkoud­heid of andere infectie. Wat overeenkomt is het hange­rige zeurde­rige gevoel; niet echt ziek maar ook niet beter.

 

Ook vinden we dit beeld vaak bij ziektes die niet doorzet­ten. Het middel past bij traag verlopende infecties zoals bijvoor­beeld keelpijn waarvan je denkt: "morgen zal ik wel ziek zijn, maar een dag later is het slechter noch beter"; niet erg, maar wel erg verve­lend. Hierbij past het gevoel van "moet ik nou werken of niet", "wordt ik nou ziek of niet" of "ben ik nou wel weer beter of moet ik het nog rustig aan doen". Het plantaardige middel helpt om wat sneller over dat vermoeide gevoel heen te komen. Het werkt bij hoofd­pijnen, keel­pijnen, diarree, trillingen, het ver­moeide zware gevoel in je spieren of wanneer je overal tegen op ziet.

 

Deze symptomen vinden we ook terug in een andere situatie waarin het middel veel wordt toegepast: voor examenvrees of voor andere angsten zoals voor een bezoek aan de tandarts. Herken­baar zijn het trillen en het ontstaan van diarree en hoofdpijn. Zo zien we dat één homeo­patisch middel verschillen­de gezichten heeft en voor meerdere klachten in te zetten is.