Minke Roelants

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

Praktijk voor Integrale Geneeskunde

Homeopathie, Leefstijl en Voeding

NVKH lid.nr. 05-0569

 

Haal het beste uit jezelf

 

 

Home

Homeopathie

Leefstijl & Voeding

Kindertolk

Bloom

Workshops

Over Mij

Tarieven

Contact

 

 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

NVKH Praktijkvoorbeelden

 

In de publicatie van de Nederlandse Homeopathiegids van de NVKH zijn onderstaande praktijkvoorbeelden beschreven:

1. Borstontsteking binnen vier uur verdwenen.

Een vrouw die nog niet zo lang geleden bevallen is, komt met een borstontsteking. Vooral de linkerborst is aangedaan. Ze geeft sinds vier weken borstvoeding, maar dit is pijnlijk. De pijn straalt naar alle kanten uit. Als ze op de borst drukt, is dat een verbetering. De borst voelt keihard aan en ze heeft last van tepelkloven. Ze heeft de laatste tijd ook stress waar haar melkvloed duidelijk door beÔnvloed raakt. Zij en haar man hebben een nieuw huis gekocht en moeten hun oude huis verkopen. Het nieuwe huis is nog niet klaar. Na het homeopathische geneesmiddel Phytolacca, is de borstontsteking binnen vier uur verdwenen en kan de moeder weer rustig voeden.

2. Geen keelontstekingen meer.

Op een koude winterochtend komt een moeder met haar zoontje van 12 jaar voor een acuut consult langs op de praktijk. Hij heeft voor de zoveelste keer een heftige keelontsteking. De keelamandelen, voornamelijk de rechter, zijn erg gezwollen en slikken is uiterst pijnlijk. Ook de lymfeklieren in het rechter halsgebied zijn erg opgezet. Hoewel hij verder opgewekt overkomt, klaagt hij dat er iets in zijn keel vastzit dat hij niet weg kan slikken. Zijn adem ruikt niet fris. Tijdens een eerdere keelontsteking heeft zich in de keel een abces gevormd dat doorgeprikt moest worden. De moeder heeft de geadviseerde keelamandeloperatie geweigerd, maar sindsdien spelen de klachten overdag maar ook 's nachts erg op. 's Morgens zit er een speekselplek op zijn kussen en vooral 's zomers heeft de jongen met enige regelmaat last van bloedneuzen. Voor de acute opleving van zijn keelklachten krijgt hij Mercurius iodatus flavus. Dit geneesmiddel geneest echter alleen de acute opleving en niet de onderliggende chronische gevoeligheid. Hiervoor krijgt hij de geneesmiddelen Hepar sulphuris en later Phosphorus waarna zich geen nieuwe keelontstekingen meer hebben voorgedaan.

3. Homeopathie helpt bij bevalling.

Een vrouw van 23 jaar staat voor haar eerste zwangerschap. Ze heeft voortijdige weeŽn en de ontsluiting komt te vroeg. De baarmoedermond is onder narcose al operatief gesloten, maar ze zal voor een tweede keer narcose moeten om opnieuw de baarmoedermond te laten sluiten. Hier ziet ze erg tegenop. Ze heeft rode wangen en zit tijdens het gesprek aan haar lip te pulken. Ze ziet er bang en verschrikt uit. Ze zegt ook bang te zijn dat zij of haar baby dood zal gaan, maar voor de baby is ze minder bang. Ze wil graag haar man bij haar hebben. Huilen verbetert haar gemoedstoestand. Ze slaapt niet meer en eet slecht uit angst. Ze is ook bang voor de pijn bij de bevalling. Eťn dosis van het homeopathische geneesmiddel Aconitum haalde haar angst weg en ze kon haar bevalling goed aan.

4. Homeopathie helpt bij zwangerschap.

Een vrouw van 34 jaar is twaalf weken zwanger. Ze heeft in vijf jaar tijd al drie kinderen gebaard en is nu weer (ongewild) zwanger. Ze ziet er enorm tegenop en voelt zich uitgewoond. Ze is somber, wil het liefst alleen zijn en haar gezin interesseert haar niet meer. Ze is blij als haar man de deur uitgaat en de kinderen even naar haar moeder kunnen. Ze heeft het gevoel dat haar baarmoeder naar buiten wil. De druk omlaag is zo groot dat ze met gekruiste benen gaat zitten. Bij de tweede en derde zwangerschap heeft ze ook bekkenproblemen gehad. Deze vrouw is met het homeopathische geneesmiddel Sepia geholpen. Haar moeheid en desinteresse zijn verdwenen en ze heeft ook van deze zwangerschap kunnen genieten.

5. Spanningen op het werk

Een keurig, in driedelig pak, geklede, 55 jarige man komt voor consult. De aanleiding voor het consult is een regelmatig optredende hoofdpijn. In zijn familie komen allergieŽn en veel kanker voor. Bij navraag blijken de hoofdpijnklachten te zijn opgekomen sinds de nieuwe leidinggevende op de afdeling is begonnen. In de woorden van de patiŽnt: "zo'n jochie van een jaar of 35, die mij de wet voorschrijft. Ik ben naar de directeur gegaan, de man met wie k het bedrijf groot heb gemaakt, en deze vertelde mij dat ik gewoon de opdrachten van mijn (35jarige) leidinggevende moet opvolgen. Ik heb staan beven van ingehouden woede, maar ik heb dit niet uitgesproken of laten merken. Het is dat een nieuwe baan niet voor het oprapen ligt, anders had ik per direct ontslag genomen. Later op diezelfde dag ben ik naar huis gegaan met barstende hoofdpijn die sindsdien regelmatig opspeelt. Als ik me weer eens ziek moet melden vanwege de hoofdpijn kijkt mijn leidinggevende mij dominant en minzaam glimlachend aan. Hij gedraagt zich alsof hij mijn vader is, die heeft zich zijn hele leven ook zo gedragen. Soms zoek ik afleiding door te wandelen met de hond in de natuur." Na het gebruiken van de geneesmiddelen Carcinosinum voor de familiare / familiaire belastingen en Staphisagria voor gevolgen van gedomineerd worden, frustratie en ergernissen kan de patiŽnt de werkomstandigheden goed relativeren. "Het lijkt alsof mijn leidinggevende mij door de tijd veel meer is gaan respecteren. Soms komt hij zelfs voor overleg naar mij toe. Ik kan wel zeggen dat ik, ondanks zijn leeftijd, best met hem door een deur kan. En de hoofdpijn? Die heeft zich in de afgelopen maanden niet meer voorgedaan"....

6. Verwerken van verdriet

"Het is al twee weken geleden en ik kom er maar niet overheen", klaagt een 35 jarige patiŽnte. "Ik heb mijn hondje moeten laten inslapen. Ik weet dat ze met haar vijftien jaar oud was en dat het afscheid er aan zat te komen maar toch... Ik loop de hele dag aan haar te denken en krijg haar maar niet uit mijn hoofd. Regelmatig springen mij de tranen in de ogen en als mijn man mij vraagt: 'Hoe is het nou?' dreig ik in tranen uit te barsten. Ik kan het nog net binnenhouden en doe dan of er niets aan de hand is. Ik kan er niet van slapen. Ik weet dat ik gevoelig ben, maar hier kan ik niet meer tegen. Mijn kinderen vragen al wanneer we een nieuw hondje krijgen en ik blijf maar tobben." Na het gebruik van het homeopathische geneesmiddel Ignatia amara viel al snel de beslissing voor een nieuw hondje.

7. Baby met navelbreuk.

Een baby van drie weken oud, met een navelbreuk, huilt aan een stuk door. Hij huilt vooral als hij een luier om krijgt en zijn benen worden gestrekt. Dit doet pijn. Hij trekt voortdurend zijn benen op en ligt als een balletje. Het valt op dat hij dan rustiger is. Hier was Thuja het geneesmiddel dat hem zienderogen deed opknappen.

8. Gewrichtsreuma knapt op.

Het is in de late herfst dat een 60 jarige patiŽnte komt vanwege forse gewrichtsklachten. Ze heeft een lange en slanke lichaamsbouw. De gewrichtsklachten wisselen gemakkelijk van locatie, waarbij de heupen, schouders, ellebogen en de handen de meeste klachten geven. Klachten treden op bij overbelasting of als het weer daar aanleiding toe geeft. Haar oma, moeder en een zus hadden en hebben hier ook last van. In de zomer bij droog en warm weer zijn haar klachten minder, maar deze verergeren in de herfst en winter bij koud en vochtig weer. Lang stilzitten brengt haar in de problemen. Na een nacht slapen en stilliggen zijn de problemen het ergst. Ze heeft dan vanwege pijn en stijfheid moeite om 's morgens in beweging te komen. Het beste kan ze in beweging blijven en zorgen dat ze 'soepel' blijft. Ze is gek op het eten van sterk gekruid of gerookt vlees en drinkt graag koude dranken. Bij voorkeur koude melk. Ze heeft een innerlijke gedrevenheid en rusteloosheid en kan slecht stilzitten. Ze heeft het snel koud. Warmte vindt ze behaaglijk en doet haar klachten afnemen, het houdt haar spieren en gewrichten soepel. De erfelijke reumatische aanleg vraagt om het geneesmiddel Tuberculinum bovinum. De acute opleving van de reumatische klachten om Rhus toxicodendron. Nadat ze deze geneesmiddelen heeft gebruikt zijn haar gewrichtsklachten zover afgenomen dat ze voor haar geen reden meer vormen voor consultatie. Om haar gezondheid verder te bevorderen heeft ze vervolgens als constitutiemiddel Calcarea phosphoricum voorgeschreven gekregen waarna ze zichzelf genezen verklaarde.