Minke Roelants

                                                                                                                                                                                     

Praktijk voor Integrale Geneeskunde

Homeopathie, Leefstijl en Voeding

NVKH lid.nr. 05-0569

 

Haal het beste uit jezelf

 

Home

Homeopathie

Leefstijl & Voeding

Kindertolk

Bloom

Workshops

Over Mij

Tarieven

Contact

 

 

 

images (5)

 

'Gewrichtsklachten; een herfstmiddel'

 

 

Ze is 73 jaar; op de fiets heb ik haar zien aankomen en nu stapt ze mijn praktijk binnen. Het is een wat forse, zeer vitale vrouw. Meteen begint ze te vertellen: ik ben verder helemaal gezond, geen klachten; Alleen de laatste tijd heb ik, sinds ik een keer gevallen ben, last van pijn in m'n heup en m'n knieën. Het is een stijve vervelende pijn en ook andere gewrich­ten zijn soms pijnlijk. Via de huisarts is ze bij de fysiothe­ra­peut gekomen en dat helpt haar wel goed, maar ze blijft erg stijf.

 

Vooral 's och­tends komt ze erg moeilijk op gang. Ze moet eerst wat oefeningen doen en dan gaat het langzaam wat beter. Fiet­sen gaat nog goed maar lopen doet wat meer pijn. Ze doet graag nog wat aan sport; badmin­ton en gymnastieken, maar dat lukt niet meer zo goed. Altijd is ze erg ener­giek geweest; ze heeft zes kinderen, kleinkinderen, erg veel bezigheden en doet vrijwilligerswerk; kortom een zeer actief bestaan. Heerlijk vindt ze het bezig te zijn. Nee, een mens die stil kan zitten, is ze nooit geweest.

 

De laatste tijd kan ze wat moeilijker slapen vanwege de pijn in haar benen; vervelende zeurende pijn. Ze draait en draait maar en kan de juiste houding niet vinden. Ze wordt er onrus­tig van. Opvallend is dat de pijn verbe­tert wanneer ze gaat bewegen; het wordt dan wat soepeler en de pijn trekt weg. Soms staat ze er zelfs vroeg voor op en gaat wat rondlo­pen.

 

Nu, zegt ze, met dit herfstachtig weer met die vocht en kou is het nog erger. In bed kan ze aan de pijn voelen of het morgen zal gaan regenen. Kouwelijk is ze ook en een zuchtje tocht geeft haar al een stijve nek. Maar ze wil verder hele­maal niet zeuren, want verder gaat alles goed. Het is alleen lastig en ze wil nog zoveel.

 

Het beeld van deze vrouw is in de homeopathie heel goed te behandelen met een plantaardig middel heet. De naam ervan lijkt wel een toverspreuk en dat is het ook voor deze vrouw want al gauw is bij haar de pijn verdwenen.

 

Het is een middel dat goed helpt bij ge­wrichts­klachten, een stijve nek of bij stijve spieren wanneer die verbete­ren door te bewegen of door soepel te worden. Vaak zijn de mensen die goed op het middel reageren, net als deze vrouw van binnen wat onrustig. Deze ruste­loze mensen, zoals ik ze vaak noem, willen veel, worden door de pijn geïrriteerd en worden hier­door nog onrusti­ger. Ze bewegen aldoor wat meestal helpt. Warm­te helpt ook en er is vaak een grote gevoe­ligheid voor kou en vocht. ­Voor­al in deze tijd van het jaar zie ik veel klach­ten die goed te behandelen zijn met dit middel.