Minke Roelants

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

Praktijk voor Integrale Geneeskunde

Homeopathie, Leefstijl en Voeding

NVKH lid.nr. 05-0569

 

Haal het beste uit jezelf

 

 

Home

Homeopathie

Leefstijl & Voeding

Kindertolk

Bloom

Workshops

Over Mij

Tarieven

Contact

 

 

naamloos

 

'Hooikoorts'

 

 

Over het algemeen is het verschijnsel hooikoorts een klacht die het beste constitutioneel behandeld kan worden. Dit houdt in dat er door een klassiek homeopaat een middel wordt uitge≠zocht dat precies past bij de persoon. De volgende middelen zijn echter zo vaak van toepassing bij hooikoorts dat ik ze graag wil beschrijven.

 

Het eerste middel wordt ook in de keuken veel gebruikt. Het is niet alleen een groot hooikoortsmiddel maar ook vaak van toepassing bij ver≠koudheden. Eigenlijk is het ook niet zo vreemd als je er aan denkt wat voor een klachten alleen het schillen van bijvoorbeeld een ui kan oproepen. Je ziet dan vaak meteen al een waterige bran≠den≠de reactie op de ogen ontstaan en een waterige neus≠loop. Meestal krijg je dan ook de behoefte om even naar buiten te gaan of om het raam open te zetten.

 

Deze symptomen zijn type≠rend voor de hooikoorts die goed te behandelen is met dat middel. Het past dus bij hooikoortsklachten met een waterige, brandende neusloop. Ook past het bij een dicht≠zit≠tend en vol gevoel door gezwollen neusslijmvliezen. De klachten van de neus overheersen, maar ook de ogen kunnen erg tranen. De persoon heeft een opvallend ver≠schijnsel; on≠danks het feit dat er buiten meer pollen, grassen en bomen zijn, voelt de patiŽnt zich buiten beter dan binnen (denk aan het snijden van een ui, waarbij ook die be≠hoefte bestaat even naar buiten te gaan).

 

Zijn er hooikoorts klachten waarbij de nadruk ligt op branden≠de en tranende ogen en neusklachten minder hevig zijn, dan denken we aan een ander middel. Hierbij zijn de ogen erg tranend, brandend, bijtend, kortom erg pijnlijk en overheersend.

 

Is er sprake van hooikoorts waarbij niet de brandende neusloop of de bijtende tranen, maar met name verschrikkelijk niezen of juist vruchteloze pogingen hiertoe de belangrijkste klachten zijn, dan kun je denken aan een ander middel. Hierbij zie je vaak de nei≠ging om juist binnen te blijven en alle ramen en deuren te slui≠ten. De niesbuien zijn echt ver≠schrikkelijk. Deze patiŽnt heeft het snel koud, wil graag warme dranken en binnen blijven.

 

Indien hooikoorts al lang bestaat, is het raadzaam om in de winter al met de behandeling te beginnen om de kans op hooi≠koorts in het voor≠jaar te ver≠kleinen.