|
|
Eerst voeding, dan medicijnen, volgens
apotheker en doctor in de Geneeskunde Gert Schuitemaker
Toch
leven we in een tijd waar voeding los van Geneeskunde is komen te staan.
Tegelijkertijd is er veel verwarring over voeding, wat is nu echt gezond?
Van
kinds af aan ben ik al bewust met voeding bezig. Zo kan ik me nog goed
herinneren dat ik van mijn zakgeld, bij de groenteman die toen nog gewoon aan
huis kwam, graag fruit kocht. Bijzonder eigenlijk voor een kind. Vanaf het
moment dat ik begreep dat kip eten, betekende dat je ook echt kip at,
weigerde ik elke vorm van vlees. En zo was ik vanaf ongeveer mijn zesde als
enige in ons gezin strikt en bewust vegetariër. Mijn moeder heeft hier altijd
alle ruimte voor gegeven. Dol was ik op fruit en groentes; mijn
lievelingseten was artisjok, schreef ik bijvoorbeeld in vriendinnenboekjes en
niemand wist wat het was, dat was dan extra leuk.
Ik kan ik me nog goed het plezier en de smaak van beukennootjes herinneren,
heerlijk vond ik het om deze te zoeken en op te eten. De euforie van ergens
bramen en frambozen plukken, verse pruimen zo van de boom, kersen bij de
achterburen in de tuin... enzovoort. De eerste avocado's die ik zag aan grote
struiken in Sicilië, de bananen aan de bomen in Cuba... de appels in september...
Met alle verwarring die er over gezonde voeding is, is er gelukkig toch ook
een helder verhaal. Over de toegevoegde waarde van veel groente, fruit, noten
en zaden bestaat weinig discussie of meningsverschil. Toch valt gezond eten
in de praktijk vaak echt niet mee, en kom ik dagelijks boterhammen met
margarine en chocopasta, liga's en frisdrank als normaal voedingspatroon
tegen.
Verbeteren van een goed voedingspatroon bestaat er simpel uit, zoveel
mogelijk eten wat in een fabriek gemaakt is te vervangen door eten wat direct
uit de natuur komt. Met de energie van de zon erin, met de spoorelementen die
we nodig hebben en waar we zelf uit opgebouwd zijn.
Toen ik de opleiding Natuurgeneeskunde startte, kreeg ik meteen ook
voedingsleer als studieonderdeel. Leerde ik hoe belangrijk rode bietjes zijn
voor een gezonde celademhaling en celstofwisseling. Mijn liefste oma at het
zo ongeveer dagelijks en is bijna 102 geworden, geen toeval dus misschien....
In de loop van de jaren ervaar ik steeds meer wat een grote rol voeding in de
preventie van ziektes en behoud van een goed gezondheid is. Mijn zoon die
Geneeskunde studeert, inmiddels al ruim vijf jaar, en waar ik heel trots op
ben, heeft in deze, overigens zeer gedegen Belgische Universitaire studie,
nog nauwelijks een uur les over voeding gehad. Dat zijn onze toekomstige
dokters, die ons helpen gezond te worden en te blijven. Voeding staat helaas
dus nog vaak erg los van de huidige geneeskunde.
Terwijl de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates al zei: “let food be
thy medicine, and medicine be thy food”. In een tijd waarin voeding nog
totaal niet uit de fabriek kwam maar gewoon van het nog onbespoten platteland
...
Voeding, er is veel over te zeggen en veel over te discussiëren en gelukkig
ook veel aan te verbeteren. Denk eraan dat van alle 'voeding' die je eet,
groenten, noten, zaden, paddenstoelen, vers fruit, zeewieren en algen de
meeste mooie voedingsstoffen bevatten.
Ik help je graag bij het bewust worden en werken aan preventie van ziektes en
verbeteren van gezondheid maar vooral ook bij het allerbelangrijkste,
genieten van het leven!
Ik ben
opgeleid tot Detox Coach en werk naast een passend homeopathisch middel met
voedings- en supplement-adviezen in mijn praktijk. Wil je graag een
persoonlijk advies dan kun je ook daar een afspraak voor maken. In de stapjes
op weg naar verbetering help ik je graag een stapje verder! Het verschil
tussen net aan genoeg energie hebben en optimaal in je energie zitten kan
soms met kleine veranderingen al worden bereikt.
Daarnaast werk ik inmiddels ook in groepjes om mensen op weg te helpen naar
een gezond(er) voedingspatroon. Daarom nodig ik je uit deel te nemen aan mijn
Detox ochtenden, waarin we in groepjes van 10 hier aan werken en genieten van
een gezonde Detox lunch.
|
|
|