Minke Roelants

                                                                                                                                                                                     

Praktijk voor Integrale Geneeskunde

Homeopathie, Leefstijl en Voeding

Lid NVKH

 

Haal het beste uit jezelf

 

 

Home

Homeopathie

Leefstijl & Voeding

Kindertolk

Bloom

Workshops

Over Mij

Tarieven

Contact

 

 

                                                                                                                                             

Mijn eerste ervaringen

Dankzij de positieve resultaten bij mijn dochters Madelief en Annemijn, ben ik onder de indruk geraakt van de mogelijkheden die Xlens kan bieden bij leesproblemen. Zo kon Madelief na het opdoen van de juiste bril van het ene op het andere moment gewoon lezen. Ze zag voor het eerst de regels goed gescheiden, de letters niet meer dansen en kon opeens de ondertiteling van een film lezen. Annemijn ervaart bij haar studie Psychologie dat ze de vaak lange teksten met meer rust kan overzien en geen hoofdpijn van het lezen meer heeft. Ik wilde in mijn praktijk deze mogelijkheid ook anderen bieden en heb inmiddels veel mensen kunnen testen en een ondersteuning kunnen bieden voor hun leesproblemen, specifiek bij onrustige en dansende letters of klachten als leeshoofdpijn.  Zie voor onze ervaringen, het interview met mij, het interview met mijn dochter  en de uitzending op SBS6.

 

Een mogelijke oplossing voor mensen met leesproblemen of kleurenblindheid.

Er zijn veel mensen met leesproblemen, vaak ook gerelateerd aan dyslexie, die visueel belemmerd worden¹. Er wordt zelfs vermoed dat de klachten van een deel van de dyslectici volledig veroorzaakt worden door verstoringen in het visueel waarnemen van kleuren². Men spreekt dan van visuele disfunctie, visual stress of fixatie disparatie. Xlens is een mogelijk hulpmiddel voor volwassenen en kinderen die meer moeite hebben met lezen. In mijn praktijk zie ik vaak leesproblemen verminderen of bijvoorbeeld dansend beeld verdwijnen met de speciale kleurenfilters.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat de leesprestaties bij leesproblemen beïnvloed kunnen worden door kleuren³. Het gebruik van filters als remedie wordt in deze situatie als aanpak geadviseerd⁴. Ook kunnen de filters een mooie oplossing bieden bij kleurenblindheid. Het is de bedoeling dat met de juiste kleur glazen, de test voor kleurenblindheid, waarbij cijfers in verschillende kleuren voorheen niet zichtbaar ineens met de filters voor, wel zichtbaar waren. Dat is vaak een heel bijzondere ervaring

Kinderen met lees- en spellingsproblemen presteren meestal niet in overeenstemming met hun verstandelijke capaciteiten⁵. Ze kunnen klachten hebben als:

 

• Gebrekkig en te langzaam lezen

• Radend lezen

• Dansende of wazige letters zien

• Omdraaien van cijfers of letters

• Concentratieproblemen

• Moeite met begrijpend lezen en leeshoofdpijn

• Moeite met automatiseren

• Schoolprestaties zijn te laag in verhouding tot intelligentie

• Leren is tijdrovend en kost (te) veel inspanning

 

Moeite met leren lezen kan een behoorlijke impact hebben. Kinderen hebben een vergrote kans op een achterstand op school en het leren lezen vergt eindeloos veel oefening en energie. Een deel van de mensen met visuele klachten en moeite met lezen kunnen met Xlens geholpen worden. Daarbij zijn niet alleen kinderen die net leren lezen maar ook oudere kinderen en zelfs volwassenen. Door middel van een test kan ik meestal goed inschatten of de Xlens bril voor u of uw kind geschikt kan zijn.

Tijdens het onderzoek van ongeveer een uur bespreken we de klachten en testen we het leestempo met en zonder Xlens. Dan overleggen we naar gelang de ervaring die iemand heeft en de leesresultaten of de Xlens-filters wel of niet te adviseren zijn. Xlens-filters worden geleverd als brillenglazen. Voor mensen die een brilsterkte nodig hebben, zijn de filters ook op sterkte verkrijgbaar.

 

Een onderzoekstest van één uur kost € 50,- en zal vaak uit kunnen wijzen of Xlens een oplossing kan bieden. De aanschaf van de Xlens-filters is € 555,- exclusief montuur. Ik heb diverse monturen in mijn praktijk.

 

Als na 30 dagen blijkt dat er onvoldoende resultaat of verbetering te merken is, mag de bril retour en zal het geld voor het montuur en de kleurenfilters minus € 50,- administratiekosten teruggestort worden.

 

Voor het maken van een afspraak voor een Xlens-meting ben ik bereikbaar via de mail: Contact of telefonisch: 071-5156275 of 06-17826896 of direct de Xlens Klantenservice: 0882631207.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Xlens of u kunt ons op facebook volgen.

Momenteel wordt er een wetenschappelijk onderzoek gedaan op de Universiteit Groningen naar de werking en effecten van Xlens.

 

 

Xlens-specialist tarieven

 

Alle tarieven zijn inclusief BTW. De onderzoekstest kan meer dan een uur duren. Bij aanschaf van Xlens-filters worden geen kosten in rekening gebracht voor latere controle-onderzoeken.

 

Er zijn zorgverzekeraars die op aanvraag (een deel) van de kosten vergoeden. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij om naar de mogelijkheden te informeren.

 

 

Onderzoekstest: € 50,-

 

Xlens filters: € 555,-

 

Montuur: € 50,-

 

 

Als blijkt dat de Xlens filters ook voor u helpen en u ze wilt aanschaffen dan kunnen zij kosteloos in een bij mij gekocht montuur of in een eigen montuur worden geplaatst. Eventuele brilsterktes kennen geen meerprijs. Wanneer u de resultaten van de Xlens filters na een maand onvoldoende vindt, krijgt u de kosten van het montuur en de Xlens filters minus € 50,- administratiekosten retour.

 

 

Voor de geïnteresseerden; voor referenties heb ik voor het gemak gekozen voor één (andere of aanvullende artikelen hadden ook gebruikt kunnen worden) artikel: het ‘New York Academy of Sciences’ artikel

‘Yellow Filters Can Improve Magnocellular Function: Motion Sensitivity, Convergence, Accommodation, and Reading’

N J. RAY, S FOWLER and J F. STEIN

Dyslexia Research Trust, Department of Physiology, University of Oxford, Oxford

¹           a substantial body of research suggests that a high proportion of dyslexics have visual impairments that are not found in the normal population.15-17

²           Chase argued that the magnocellular system must play an important part in reading, and that the problems of dyslexics result in part from an abnormally large L-cone to M-cone ratio in their magnocellular surrounds.”

³           It was found that wearing yellow filters increased motion sensitivity, convergence, and accommodation in many children with reading difficulties, both immediately and after three months using the filters.”

           Therefore, we suggest that yellow filters should be tried in all children with reduced convergence and accommodation and poor reading before prisms, corrective lenses, or exercises are prescribed.”

           Developmental dyslexia can be defined as an inability to learn to read and write properly despite normal intelligence and educational opportunity.13”